číslo 15
vyšlo 29. 3. 2004

Petr Eben
Helena Třeštíková
P
etr Koudelka
David Šťáhlavský
Gabriel Gössel

Týdeník Rozhlas

Nové číslo    Archiv   
   Nové číslo         Archiv       


Petr Eben


.

Hudba nejen zní, ale i oslovuje
"Celé dny jsem sedávala v Městské knihovně se sluchátky na uších a poslouchala všechny ty Ebeny a Stravinské. Jak to, že mi takovou krásu nikdo dosud nepustil? Vzpomínám si, jak jsem byla dojatá, že je můžu slyšet, že jsem vůbec schopna ten jejich úžasný svět pojmout do hlavy." Takhle vyjádřila nedávno své nadšení z hudby Petra Ebena mladá písničkářka Radůza. Citujeme její slova "v zastoupení" mnoha dalších obdivovatelů. Jednak proto, že je vyslovila osobnost z trochu jiného proudu hudebního řečiště (což ale, jak známo, nikdy nepřekáží vztahu citlivého umělce k jinému umělci), a za druhé - Radůzin obdiv určitě vystihuje pocity a dojmy nejednoho posluchače z prvního setkání s tvorbou vynikajícího českého skladatele. Nemluvě o těch, kdo ji mají rádi už dlouho.
PETR EBEN před několika týdny oslavil pětasedmdesátiny a v žamberském rodišti mu při té příležitosti odhalili pamětní desku. Stojí za to se ho zeptat - a vůbec ne pouze kvůli významnému jubileu -, na tolik věcí! Skladatel je však nemocen a na naše otázky mohl odpovědět pouze zprostředkovaně. Velké díky jemu i paní Šárce Ebenové za laskavost, že se tak vůbec stalo
.

.

T Ý D E N Í K    R O Z H L A S - programový a kulturní týdeník ředitelka: Kateřina Konopásková šéfredaktor: Milan Šefl  redaktoři: Jana Matoušková, Agáta Pilátová, Bronislav Pražan, René Kočík  zlom: Danica Valentová odbyt: Alena Dohnalová public relations: Jitka Králová  sekretariát: Eva Hulešová adresa redakce: Jeseniova 36, 130 00 Praha 3 telefony: sekretariát 222 715 036, 222 711 028, 222 712 616 (fax, zázn.), odbyt 222 713 037 (zázn.).

  Obsah čísla:

  Titulní rozhovor

  Názory, komentáře

  Tipy ČRo

  Rozhl. publicistika

  Frekvence

  Televize a film

  Hudba

  Archiv