23
vyšlo 27. 5. 2002

Magdalena Kožená
Jana Koubková
Petr Nováček

I
van Hoffman
Petr Siostrzonek

Týdeník Rozhlas

Nové číslo    Archiv 2001   
   Nové číslo          Archiv        


Magdalena Kožená


.

V klasice jde o to, co umíte Kariéra mezzosopranistky Magdaleny Kožené nemá v českém a možná ani v evropském měřítku obdoby. Už krátce po absolutoriu Vysoké školy múzických umění v Bratislavě zvítězila v renomované mozartovské soutěži v Salcburku. Následoval pokus o stálé angažmá ve Vídni a smlouva s Deutsche Grammophon, největší světovou gramofonovou firmou v oblasti klasické hudby, která jí garantuje jednu sólovou desku ročně. Za ty již vydané získala cenu Gramophone Award, která má ve světě vážné hudby přibližně stejnou hodnotu jako Oscar ve filmu, na další prestižní cenu Brit Award byla nominována. A zpráva z nejčerstvějších: v listopadu příštího roku bude Magdalena v roli Cherubína v Mozartově Figarově svatbě debutovat na scéně Metropolitní opery v New Yorku. To vše stihla ve svých 28 letech, tedy ve věku, v němž mnohé její o dvě generace starší konkurentky ještě ani pořádně nezačaly.
S Magdalenou Koženou jsme se sešli krátce po jejím úspěšném vystoupení na Pražském jaru. Na úvod našeho rozhovoru jsem si neodpustil zmínku o jejích fejetonech, které mohli čtenáři Týdeníku Rozhlas před časem pravidelně čítat v rubrice Člověk a svět.

.

T Ý D E N Í K    R O Z H L A S - programový a kulturní týdeník ředitelka: Kateřina Steinicová šéfredaktor: Milan Šefl  redaktoři: Jana Matoušková, Agáta Pilátová, Bronislav Pražan, René Kočík  zlom: Danica Valentová a Ludmila Kořínková odbyt: Alena Dohnalová public relations: Jitka Králová  sekretariát: Kateřina Vaňková adresa redakce: Jeseniova 36, 130 00 Praha 3 telefony: sekretariát 22 715 036, 22 711 028, 22 712 616 (fax, zázn.), odbyt 22 713 037 (zázn.).

  Obsah:

  Titulní rozhovor

  Názory, komentáře

  Tipy ČRo

  Rozhl. publicistika

  Frekvence

  Televize a film

  Hudba

  Archiv