číslo 32
vychází 26. 7. 2004

Karel Macháček
Jaromír Štětina
Z
deněk Velíšek
Gabriel Gössel

Týdeník Rozhlas

Nové číslo    Archiv   
   Nové číslo          Archiv       


 

Karel Macháček


.

Potřebuji s někým mluvit "Já se teď vůbec netěším do Londýna, mně je tady dobře a budu se těšit na příští návštěvu v České republice. Sice žiju spokojeně, nic mi nechybí, mám všechno, co potřebuju, ale styk s domácími lidmi je pro mě velice cenný, já musím s někým mluvit. A to, o čem chci debatovat, to jsou většinou věci, které se vztahují k mé rodné zemi. Mám Anglii nesmírně rád, jsem tam spokojen, ale je to jiný vztah."
Rytíř českého lékařského stavu, plukovník letectva ve výslužbě MUDr. Karel Macháček s námi hovořil s neskrývaným potěšením, že
opět může mluvit česky. Byl doma na krátké návštěvě, na jedné z mnoha od roku 1939. Tenkrát 17. listopadu se jako obvykle probudil ve studentském pokoji Kounicových kolejí v Brně. Už brzy jej měl opustit. Byl v 6. ročníku lékařské fakulty, čekaly ho závěrečné zkoušky, promoce a práce lékaře. Když toho ráno odhrnul záclonu, viděl řadu německých nákladních aut a motocyklů. Právě obkličovaly budovu kolejí. Gestapáci prohlíželi kolej celý den. Někteří studenti byli nahnáni do nákladních aut a odvezeni, ostatním Němci vzkázali: ještě jednou můžete v budově přespat, ale ráno zmizte a nevracejte se. Příštího dne MUC. Karel Macháček šel na lékařskou fakultu, aby zjistil, jaká je naděje, že bude znovu otevřena. Dosáhl jen toho, že mu vrátili index, ve kterém byly zaregistrovány všechny studijní semestry jeho lékařského studia. Po pěti letech opět začínal od nuly.
.

T Ý D E N Í K    R O Z H L A S - programový a kulturní týdeník ředitelka: Kateřina Konopásková šéfredaktor: Milan Šefl  redaktoři: Jana Matoušková, Agáta Pilátová, Bronislav Pražan, René Kočík  zlom: Danica Valentová odbyt: Alena Dohnalová public relations: Jitka Králová  sekretariát: Eva Hulešová adresa redakce: Jeseniova 36, 130 00 Praha 3 telefony: sekretariát 222 715 036, 222 711 028, 222 712 616 (fax, zázn.), odbyt 222 713 037 (zázn.).

  Obsah čísla:

  Titulní rozhovor

  Názory, komentáře

  Tipy ČRo

  Rozhl. publicistika

  Frekvence

  Televize a film

  Hudba

  Soutěž

  Archiv