číslo 27/2000
vychází 19. června

Týdeník Rozhlas


Karel Schwarzenberg
                                                                        Foto: Jana Noseková

Karel Schwarzenberg:
Pomůže mnoho drobných krůčků

Karel Schwarzenberg řekl v knize Knížecí život, že rodina je součástí řetězu, který s pomocí boží jde a půjde dál, a že v tomto řetězu hrajeme určitou roli, kterou musíme ve svém životě naplnit. Rozhovor Renaty Fryšarové nazvaný Pomůže mnoho drobných krůčků se snaží postihnout alespoň některé z rolí knížete Karla Schwarzenberga. Úvodem alespoň trocha naděje, kterou do budoucnosti našeho státu tato osobnost vkládá: "Když člověk ví, jaká tu byla čtyřicátá léta, jak to vypadalo v letech padesátých, tak je to přece teď safra lepší! Promarnili jsme sice spoustu příležitostí a možností, ale jak věci zlepšit, kdyby odcházeli anebo rezignovali kvalitní lidé? To není řešení. Ostatně, já bych si taky - s odpuštěním - mohl sedět na zámku v Murau a chodit na kamzíky.



Jan WegerPokud by se jméno - Jan Weger - dostalo do příruček, určitě by stál před encyklopedicky myslícími editory problém. Kým vlastně je nejraději Jan Weger? Psychoanalytikem, zaníceným znalcem a milovníkem divadla, filmu a jazzu nebo spíš angažovaným intelektuálem, emigrantem a bývalým ligovým tenistou? Jeho životní příběh čtěte pod názvem Odchodem nic nekončí aneb Český psycholog v Belgii.


Jan WegerPražská skupina Majerovy brzdové tabulky je úkazem na české hudební scéně. Natočila tři zjednodušeně řečeno "keltská" alba (Gabréta, 1996; Babí Jan, 1998 a Místa častých zjevení, 1992, na CD 2000), odehrála řadu koncertů doma i v zahraničí a získala si uznání kritiky i těch vnímavějších posluchačů. Rozhovor čtěte pod názvem Bulvár po nás ani nemrkne.


Ivan LuťanskýDne 1. srpna 1983 se na 542. kilometru státní hranice silnice IA, obec Ky Phond, okres Ky Anh, provincie Nghe Tinh, stala dopravní nehoda, při níž zahynul mladý nadějný herec Ivan Luťanský. Ale opravdu tak zemřel? Nebyly okolnosti smrti poněkud jiné? Proč nedovolili rodině, aby ho identifikovala? Takové i další otázky klade nový dokument Smrt dobrodruha o Ivanu Luťanském z cyklu Nevyjasněná úmrtí nazvaný Smrt dobrodruha (ČT 1, 29. června 20.55).


Miloslav MejzlíkPosledním článkem spínajícím do inscenačního triptychu hru Lenky Lagronové Terezka o sv. Terezii z Lisieux a Beckettův Konec hry je nová inscenace režiséra Jana Nebeského, kterou pod názvem Marta připravil - stejně jako ony dvě předchozí - v Divadle Komedie. Jeviště je opět zároveň i hledištěm a souvztažnost se jmenovanými opusy lze najít v hereckém obsazení (na snímku Miloslav Mejzlík), výrazových postupech, dílčích motivech, duchovním zacílení i v křesťanském vyznění této scénické koláže. Informace o dalších divadelních představeních čtěte pod názvem Novinky z Městských divadel pražských.


T Ý D E N Í K    R O Z H L A S - programový a kulturní týdeník
ředitelka: Kateřina Steinicová
šéfredaktor: Jiří Vejvoda, zástupce šéfredaktora: Milan Šefl
redaktoři: Renata Fryšarová, Jana Matoušková, Agáta Pilátová, Bronislav Pražan
korektorka: Jaroslava Konášová, zlom: Danica Valentová  a Ludmila Kořínková
odbyt: Alena Dohnalová, sekretariát: Jarmila Vlásková a Jitka Králová
Adresa redakce: Jeseniova 36, 130 00 Praha 3
Telefony: sekretariát 22 715 036, 22 711 028, 22 712 616 (fax, zázn.), odbyt 22 713 037 (zázn.).

O    B    S    A     H

  Titulní strana
K.   Schwarzenberg: Pomůže mnoho drobných krůčků
  Příběh
Odchodem nic nekončí aneb český psycholog v Belgii
  Hudba
Nové zvukové nosiče
Bulvár po nás ani nemrkne
Dechovková hitparáda
  Film a televize
Smrt dobrodruha:  o herci Ivanu Luťanském
Když se chlapec cítí jako holčička
Zveme Vás na Karlovarský filmový festival
Stručně
Mistr nabroušeného kordu
Videosloupek
  Styl
Reklamace - nejen právní pojem
Rychle a zdravě
Dnes Vám radí hospodyňka
Naše vlast - známá i neznámá

Literatura, divadlo, drama

Poezie v rozhlase
Shakespearovské slavnosti
Próza v rozhlase
Lady Radio 2000
Generační svědectví jako lehké čtení
Novinky z Městských divadel pražských
  Rozhlasové tipy
.
  Slyšeli jste v ČRo
Fonogram
Zápisník zahr. zpravodajů
Profil
Meditace Jindry Klímové
Václav Větvička v Dobrém jitru
  Televizní tipy
.