číslo 26/2000
vychází 12. června

Týdeník Rozhlas

V Týdeníku Rozhlas naleznete úplný program rozhlasu a televize od 19. 6. do 25. 6.


Jiří Kylián
                                                                        Foto: Jarka Šnajberková

Duhový oblouk Jiřího Kyliána
Koncem května vystoupil ve Státní opeře Praha s projektem Arcimboldo světoznámý Nederlands Dans Theater. Už pětadvacet let s tímto souborem spolupracuje slavný český choreograf Jiří Kylián, muž, který nezůstává na jednom místě, zanechává za sebou úspěchy a jde dál - za novým dobrodružstvím umění. Putuje napříč kontinenty, inspiruje se tancem australských domorodých kmenů, japonským uměním, tradičním i moderním.



Josef Schwarz-ČervinkaRozhlasový režisér, herec a překladatel Josef Schwarz-Červinka slaví 16. června své pětaosmdesátiny. Oslavenec přestože má na kontě více než 50 překladů předních děl angloamerické literatury (Poe, Faulkner, Chandler či Saroyan), řadu skvělých rozhlasových četeb (třeba Doktora Jekylla a pana Hydea, Saturnina, Egypťana Sinuheta...) i režií (Shakespaerova Richarda III., Jindřicha V., Hawthornovo Šarlatové písmeno nebo z poslední doby Holmesovy příběhy s Viktorem Preissem), přesto mu chvíli trvalo, než našel sám sebe a své poslání a talent rozpoznal. Jeho životní příběh čtěte pod názvem Zákruty života, linie slov.


Vilém Čok: Čok´o´ládaVilém Čok: jedni ho znají z Pražského výběru, jiní z Deliria Tremens, všichni z muzikálu Jesus Christ Superstar. Hrál i v dalších kapelách a muzikálech, nejnověji je k vidění v Johance z Arku. Všestranný hudebník a šoumen to vše shrnuje na novém albu, které vydává 15. května. A co Vilém Čok říká o svém novém albu v rozhovoru nazvaném A už je tu Čok... Čok... Čok´o´láda!? "Je to ohlédnutí za mou hudební dekádou, je tam úplně všechno od mého dětství, když jsem začal zpívat, přes Pražský výběr, Stromboli, Zikkurat, Moped, Novou růži až po Delirium Tremens. Je to dvojcédé a podařilo se dohodnout, že bude za cenu jednoho CD!"


Rudolf HrušínskýNa začátku 40. let sice Rudolf Hrušínský dospěl k postavení nadějné filmové hvězdy, ale přesto není snadné vysvětlit, proč se firma Lucernafilm rozhodla svěřit právě jemu, mladému herci bez režijních zkušeností, vedení kostýmního filmu Jarní píseň (Nova, 22. června 10.20). Stejně jako značná část protektorátní produkce, byl i tento snímek zasazen "mimo čas a prostor" - do secesního prostředí - a soustředil se na osvědčené motivy: nemanželské dítě, naplněná i nenaplněná láska.


TemelínJste pro vyhlášení referenda o spuštění jaderné elektrárny Temelín? Tak zní heslo kampaně, která u nás byla před nedávnem vyhlášena koalicí Referendum 2000. Sdružuje sedmdesát občanských iniciativ, které usilují o větší účast občanů na rozhodování o závažných společenských otázkách. Za jednu z nich považují i dostavbu a zprovoznění jaderné elektrárny Temelín. Tvrdí, že referendum by se mohlo konat společně s podzimními komunálními volbami.
Láska na KrymuAčkoli o průmyslové Ostravě slýcháme nyní hlavně v souvislosti s nepříznivou křivkou nezaměstnanosti, nelze přehlédnout, že se tu - poněkud stranou pozornosti kritiků z "centra" - rodí také velmi kvalitní jevištní umění. Po nedávné vynikající dramatizaci Hrubínovy Romance pro křídlovku zaznamenalo Národní divadlo moravskoslezské další tvůrčí počin nadregionálního dosahu - českou premiéru předposlední hry Slawomira Mrožka Láska na Krymu (1994).


O    B    S    A     H

  Titulní strana
Duhový oblouk Jiřího Kyliána
  Příběh
Zákruty života, linie slov
  Hudba
Vzpomínka na Deža Ursinyho
Concertino Praga: Šlehačka na dortu
bul.gif (818 bytes) Nové zvukové nosiče
  Film a televize
Lehce blýskavá láska z pasáže
Stále se nám dívá přes rameno
Dětské filmy ve Zlíně počtyřicáté
Půvabně o šumných městech
bul.gif (818 bytes) Hrušínského režijní debut
bul.gif (818 bytes) Videosloupek
  Styl
Živly: Voda /2. část/
bul.gif (818 bytes) Temelín - ano či ne?
bul.gif (818 bytes) Chodsko versus velkodrůbežárny
Meteorologie

Literatura, divadlo, drama

Poezie v rozhlase
Próza v rozhlase
bul.gif (818 bytes) Rozhlasová zábava
bul.gif (818 bytes) Sluhové a jejich páni
bul.gif (818 bytes)
Zvrácené sonety od básnířky Zuny
bul.gif (818 bytes) Ohlédnutí za rozporuplnou epochou
  Rozhlasové tipy
Spasi Bože
bul.gif (818 bytes) Živé ostatky
Můj všední den s Washoe
Genius loci-vodní zámek Červená Lhota
bul.gif (818 bytes) Svatá Anežka Česká
bul.gif (818 bytes) V studni
bul.gif (818 bytes) Král dvojího lidu
  Slyšeli jste v ČRo
bul.gif (818 bytes) FONOGRAM
bul.gif (818 bytes) ZÁPISNÍK ZAHR. ZPRAVODAJŮ
bul.gif (818 bytes) Jak to vidí Rudolf Křesťan
bul.gif (818 bytes) Vzpomínání Miroslava Horníčka
bul.gif (818 bytes) Moderní technické zázraky
  Televizní tipy
..
  Aktuálně z ČRo
bul.gif (818 bytes) Tvář za mikrofonem
Host týdne: Antonín Zelenka
Concerto Bohemia 2000